Dadove gravire

Dadove gravire

Ukrštanja / Métissages: Dado Đurić
(RTCG)

Ukrštanja/Métissages: Dado Đurić (52 min)
Autorke filma: Snežana Nikčević i Sanja Blečić (2011).

Ovaj dokumentarac, emitovan na Televizuji Crne Gore 31. maja 2011, realizovan je u vrijeme kad je u Centru Žorž Pompidu u Parizu otvorena sala “Omaž Dadu, 1933 – 2010”, posvećena velikom crnogorskom slikaru koji je u isto vrijeme veliko ime umjetničke scene u Franuskoj.
“Ja sam postao bicephale: imam dvije glave – jednu crnogorsku i drugu – tobož zapadnjačku”, govorio je Dado Đurić i ta rečenica odražava polaznu ideju ovog dokumentarca, prvog u serijalu pod nazivom Ukrštanja/Métissages, posvećenog značajnim umjetnicima koji su formirani pod uticajem različitih kultura, podneblja, civilizacija i za čije je stvaralaštvo ta mješavina bila plodonosna i blagotvorna.
Dado je u Francuskoj proveo više od 50 godina i u ovom dokumentarcu o njemu govore njegovi francuski prijatelji, galeristi, njegova djeca.
U filmu su korišćeni i arhivski snimci razgovora koji je, takođe za Televiziju Crne Gore, sa umjetnikom vođen u njegovom ateljeu u Eruvalu 2002. godine, kao i video materijali i fotografije koje su zabilježili njegovi prijatelji i porodica.
Dado u filmu izgovara i ovu rečenicu: “Umjetnika ne možete definisati… Da bi to mogli da uradite, treba prvo sačekati da on umre, pa da se onda vidi kako se drži njegovo djelo…” Sagovornici u ovom filmu, kompetentne ličnosti kao što su Katrin Mije, likovna kritičarka, direktorka redakcije časopisa Art Press, zatim poznati umjetnik Ero, galerista Daniel Kordije i Žan Fransoa Žežer uvjereni su da će vrijeme tek pokazati koliko je veliki umjetnik Dado bio i da če njegova djela s protokom vremena samo dobijati na snazi i značaju.

Dadove gravire